بلوک پیش ساخته و بتنی سبک: یکی از دغدغه های مهندسان ساختمانی سبک سازی ساختمان تا حد امکان میباشد. بطور کلی سبکی وزن یک ساختمان با بلوک سبک وبتنی اولا مشخصات اجزاء باربر سازه را کنر میکند و مهمتر از آن در رفتار سازه در برابر نیرو های جانبی نظیر زلزله و باد بسیار تاثیر گذار است
بلوک پیش ساخته و بتنی سبک
بیشتر قسمت های بک ساختمان از دیوار ها تشکیل شده اند. امروزه تلاش های بسیاری جهت کاهش وزن این عناصر انجام شده است. در گذشته استفاده از آجر بعنوان مصالح اصلی ساخت دیوار متداول بوده است
انواع بلوک بتنی:
بلوک سبک بتنی به بلوک هایی هستند که از سیمان و یک ماده پرکننده که میتواند سبک یا سنگین باشد ساخته شده است. به همین دلیل بلوک های بتنی به سه دسته بلوک بتنی سنگین ،بلوک بتنی نیمه سبک و بلوک بتنی سبک تقسیم میشوند
الف– بلوک بتنی سنگین
بلوک بتنی سنگین در اصل بلوکی است که از بتن ساخته شده است و با پرکننده شن و ماسه تولید میشود و وزن مخصوصی معادل بتن را دارد. این نوع بلوک بتنی بیشتر در جاهایی مورد استفاده قرار میگیرد که بحث مقاومت و باربری در میان باشد.
ب-بلوک بتنی سبک
بلوک بتنی سبک بلوکی است که ماده پرکننده آن از انواع پوکه های معدنی یا صنعتی یا حباب های هوا میباشد و وزن مخصوص این بلوک بتنی بر اساس استاندارد در بازه ۵۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب میباشد و بسته به ماده پرکننده ان انواع ان بشرح زیر است :
بلوک سیمانی سبک با پوکه معدنی
ماده پر کننده این نوع بلوک بتنی خاکستر کوه های اتشفشانی نظیر پوکه معدنی بستان اباد ،پوکه معدنی قروه ، پوکه معدنی دماوند و … میباشد.
بلوک بتنی سبک با مواد صنعتی سبک
ماده پر کننده این بلوک پیش ساخته و بتنی سبک مواد صنعتی سبک همجون پوکه لیکا، سرباره کوره های بلند ذوب اهن ،یونولیت و موادی که با سیمان سازگارند باشند.
بلوک بتنی گازی :
این نوع بلوک بتنی متشکل از آهک ،سیمان ،پودر آلومینیوم و اب که پس از انجام مراحلی در ان حباب های هوا تولید شده به اصطلاح پف میکند و باعث سبکی آن میشودو در بازار به بلوک هبلکس شناخته میشوند و تولید کننده اصلی ان استان قدس می باشد.
ج-بلوک بتنی نیمه سبک
این نوع بلوک پیش ساخته و بتنی سبک در حقیقت در رده بندی وزنی ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلو گرم بر متر مکعب قرار دارد و اصول و مواد تشکیل دهنده ان با بلوک بتنی سبک در یک گروه قرار دارد.
ویژگی های بلوک بتنی سبک
• مقاوم در برابر آتش
• عایق صوتی
• عایق
• مقاومت
• کارپذیری فیزیکی
• کارپذیری با انواع ملات
ملات مورد نیاز بلوک سبک پیش ساخته
ملات ماسه و سیمان: با توجه به اینکه بلوکهای بتنی AAC از نوع بتن سبک میباشد و همگونی کاملی با ملات ماسه و سیمان دارد میتوان نسبت ترکیب را ۵ یا ۶ به یک تبدیل و در مصرف سیمان صرفه جویی بیشتری نمود. در مواردیکه عایق بندیهای مورد اجرا با آب و رطوبت سر و کاری نداشته باشد (مثل دیوار اتاق خواب…) میتوان از ملات گچ و خاک (به لحاظ صرفه حویی اقتصادی) نیز استفاده نمود.
چسب بلوک: چسب مخصوص بلوک هوادار اتوکلاو شده باعث افزایش سرعت اجرا و کاهش پل حرارتی ملات ماسه سیمان می شود.
جذب آب: با توجه به متخلخل بودن بلوک های AAC بتنی، نم و رطوبت توسط این بلوکها انتقال نمی یابند. در حالی که این بلوکها نم و رطوبت را انتقال نمیدهند ولی در سطح بلوک آب بیشتری را نسبت به مصالح مشابه جذب میکنند.
اجرای تاسیسات و نماسازی (اعم از لوله، کابینت، سنگ، سرامیک) به راحتی بر روی اینگونه بتن قابل اجرا میباشد.
بلوک لیکا
بلوک پوکه صنعتی یا بلوک لیکا از مخلوط سبک دانه با سیمان و آب به دست می آید. یرای حفظ سبکی این قطعات, ریزدانه طبیعی از بتن حذف شده و محصول نهایی تخلخل بیشتری دارا میباشند. نسبت به بتن نیمه سبک می شود. بلوک لیکا در دو شکل تو پر و تو خالی برای استفاده در ساخت دیوار و سقف تولید میشوند
بلوک بتن گازی
بلوک بتن گازی که از مخلوط شدن سیمان ، پودر سیلیس ، آهک ، آب، پودر آلومینیوم و سایر مواد افزودنی ساخته می شوند پس ازریختن در قالبهای مخصوص به دو روش عمل آوری می شوند که بر اساس روش عمل آوری به همان نام معروف هستند که عبارتنداز:
اتوکلاو نشده NAAC
در این روش از طریق درجه حررات خود مصالح در حین تولید و سیستم های گرمایشی سالن ، تولید صورت می گیرد که نسبت به روش اتوکلاو شده ضمن حفظ کیفیت دارای هزینه تولید کمتری می باشد.
پرلکس
پرلکس (PERELEX) یکی از انواع بلوک های بتنی سبک سلولی بانام اختصاری cellular light concrete) CLC) میباشد. این بلوک از دوغاب ماسه بادی و سیمان که با فوم مایع مخلوط می گردد ، تشکیل شده است.